FAQ toegevoegd

Aan de pagina “Instructies” is ook een FAQ toegevoegd. FAQ staat voor Frequently Asked Questions
oftewel “Veel gestelde vragen”. U komt o.a. vragen tegen zoals:

APK (1)

Als u vanuit Gaston een APK keuring doet, kunt u advies-, reparatie- en/of afkeur punten aan het APK formulier toevoegen. De lijst met punten is vrij lang, maar u kunt deze snel en eenvoudig doorzoeken door: eerst op “Punt of opmerking toevoegen” te klikken. Daarna gebruikt u de toetscombinatie “CRTL”+”F” (Find) waarna u in het verschenen vakje “Leiding” kunt typen en snel door alle punten die met “Leidingen” te maken hebben kunt scrollen. Tevens ziet u, hoe vaak de waarde is gevonden en u kunt vanuit het Find vakje via de zwarte pijltjes heen en terug zoeken in alle punten.

Finance (2)

Als u voor een klant een aanmaning print kan het zijn dat u een blanco afdruk te zien krijgt. De reden daarvoor is dat je bij het selecteren van de klant om aan te manen (of een rekening overzicht voor af te drukken) de parameter “Vervallen” aan hebt laten staan. Als je deze wijzigt in “Alle” dan worden ook de nog niet vervallen facturen afgedrukt. Een factuur gemaakt op de 10e van de maand met een betaaltermijn van 14 dagen is dus pas na de 24e vervallen.

Indien u geld uit kas naar de bank wilt boeken, dan gebruikt u hiervoor de grootboekrekening kruisposten. Als u het geld in de bank ziet binnenkomen, dan gebruikt u wederom de grootboekrekening kruisposten. (Dit is meestal rekening 2800)

Hier wordt het kasgeld afgeboekt in de kas.
Hier wordt de kasstorting opgeboekt in de bank.

Uiteraard kunt u zo ook geld overboeken van de ene naar de andere bank. De rekening kruisposten loopt op 0 (nul) na beide boeking-transacties.

 

Wilt u ze allemaal bekijken, klik dan HIER